Jaga seda postitust

Narva ja Narva-Jõesuu tõmbavad novembris tähelepanu silmupäevadega

Narva ja Narva-Jõesuu toidukohtades peetakse 2.-12. novembril silmupäevi nimega “Silm suhu!”. 2015. aastal esimest korda toimunud silmupäevad osutusid populaarseks ja nüüdseks on sündmus juba viiepäevane.

Silmupäevade jooksul pakutakse põnevaid silmuroogasid. Kokkadel on lihtne, kuid loominguline ülesanne: valmistada midagi erilist ja hõrku, et toidusõpru üllatada. Iga restoran valib ise, milliseid roogasid valmistada – eelroog, supp, salat või magustoit. Tähtis on see, et põhikoostisaineks on silmud.

silmupäevad

F: silmupaevad.eu

Silmupäevade projektijuht Jevgeni Timoštšuk:

Mina sündisin ja kasvasin Ida-Virumaal. Meri on meil sõna otseses mõttes jalgade ees ning mereannid muidugi ka. Silmud ei ole lihtsalt vee-elukad, kes kuuluvad sõõrsuude klassi ja kellel on rändav eluviis, vaid nad on ka ülemaailmselt tunnustatud delikatess. Kogu maailmas on vaid ligi kolmkümmend paika, kus võib silmu leida. Ida-Virumaa elanikel on tohutult vedanud, et selline küllaltki harvaesinev liik liigub kohalikes vetes.

Silmupäevi korraldades on meie meeskond võtnud endale missiooni tõmmata toidufestivali abil tähelepanu ja rahvusvahelist tunnustust kohaliku toidu omapärasele esindajale – silmule ja koos sellega  kodusele Ida-Virumaale. See võib kõlada küll auahnelt, aga me elame sellele väga kaasa! On ju Kreeka kuulus oliivide poolest, Prantsusmaa on kogunud tuntust juustudega, Hispaania – veiniga. Naabermaa Läti assotsieerub turistidel balti sprottidega. Miks ei võiks siis meie maakond saavutada rahvusvahelist kuulsust oivalise delikatessi tootjana?

Sellises formaadis, nagu te praegu meie festivali näete ja tunnete, toimus festival esimest korda 2015. aastal. Kuigi oma tegeliku alguse sai festival Narva-Jõesuu kuurortlinnast ühepäevastest pidupäevadest, mis toimuvad seal tänaseni. Mul oli õnn olla Narva-Jõesuu silmupäeva korraldaja. Ma märkasin, et rahva huvi silmupäeva vastu kasvas aasta-aastalt suuremaks, ajapikku liitusid peamiselt kohalikest elanikest publikuga ka turistid Peterburist. Sellest ajast olen ma kandnud endas unistust  muuta see üritus mastaapsemaks.

Kutsudes üritusega ühinema kohalikke restorane, hotelle, tootjaid ja vahendajaid, viisime 2015. aasta idee ellu: mitmed neist läksid ideega kaasa. Festival kestis nädala, mille jooksul kohalikud restoranid pakkusid erilisi silmudest valmistatud toite. Kauplustekett Selver, Astri kaubanduskeskus ja Narva linnavalitsus toetasid meid toiduainete ja rahaga. Me hindame väga iga osalise ja sponsori panust meie festivali ja regiooni arengusse.

Sel aastal otsustasime me oma kava mitmekesisemaks muuta. Lisaks traditsioonilisele kalalaadale, avamistseremooniale, toiduvalmistamise meistriklassidele ja degusteerimistele ootavad gurmaane mõned uuendused, ja nimelt: “kuninglik õhtusöök”, “pimeõhtusöök”, tervisliku toitumise parimaid traditsioone järgiv “tervislik kalaneljapäev”, omanäolised toidufotode konkursid professionaalidele ja asjaarmastajatele jne.  Erikülalistena osalevad festivalil tuntud artistid ja andekad meisterkokad.

Vaata silmupäevade kava ja muud infot siit.

Jaga seda postitust

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata. Nõutud väljade juures on märge *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Vasta: *

Kaotatud salasõna

Registreeri