Jaga seda postitust

VARJATUD ENERGIAPOMM: Lennukitoidule lisatakse hulganisti suhkrut ja soola, sest õhus meie maitsemeeled nüristuvad

Lennukeis pakutav toit pole teab mis nauditav kraam, aga hädaga ajab asja ära. Eriti, kui me ei mõtle sellele, mida see toit sisaldab. Oxfordi ülikooli professor Charles Spence on lennukitoidust kirjutanud raamatu ja see selgitab, mida me reisides endale sisse sööme.

Söömise teadusRaamatust “Söömise teadus” selgub, et õhus olles maitseb toit teistmoodi kui maa peal olles. Selle taga on terve teadus, kuidas toitu lennukis maitsvamaks muuta, kirjutab Telegraph.

“Lennuki madalam õhurõhk, kuivem õhk ja mootorimüra mõjutavad kõik meie võimet tunda lõhnu ning söögi ja joogi maitset,” rääkis Spence Telegraphile. “Seepärast vajab lennukitoit 20-30 protsenti rohkem suhkrut ja soola, et see maitseks samamoodi nagu maal.”

Peale selle on muid põhjusi, miks me lennureisil olles kogume rohkem kaalu kui tahaksime. Üks põhjustest on lihtne – igavus. Seda peletab söömine. Ja kui süüa saab tasuta, on raske “ei” öelda.

Isegi lennul pakutav meelelahutus mõjutab söömist. Kui inimesed vaatavad telerit, võivad nad süüa tavapärasest umbes kolmandiku võrra rohkem.

Spence’i järelduste kohaselt sööb näiteks keskmine britt ühe lennureisi jooksul ligi kaks korda rohkem kaloreid kui see tema organismile soovitav oleks. Hinnanguliselt omandavad britid end lennujaamas lennule registreerimise hetkest kuni sihtkohta jõudmiseni keskmiselt rohkem kui 3400 kalorit.

Reisijate ebatervislikule toitumisele aitavad kaasa ka lennujaamades laialt levinud saia- ja praetud tooted ning õlu, aga peamine energiapomm peitub siiski lennukitoidus.

Mõned lennufirmad pakuvad toitu (näiteks karrit), mis ergutavad meie maitsemeeli ja mis oma olemuselt on juba vürtsised ning annavad samalaadse maitseelamuse nagu maa peal süües. Suhkrut ja soola lisatakse aga enamikele toitudele tavapärasest rohkem.

Üks taktika on veel, mida lennufirmad kasutavad, et veenda reisijaid toidu headuses – nad lasevad menüü koostada tuntud kokkadel. Professor Spence aga märgib, et see on enesepettus ning pole tõendeid selle kohta, nagu tuntud chefide koostatud menüü reisijate rahulolu suurendaks.

Maailma üks tuntumaid (või enimreklaamitumaid) chef‘e on Gordon Ramsay, kes on aastaid töötanud Singapore Airlinesile. Ramsay sõnul ei söö ta ise enam kunagi lennukitoitu.

“Olen lennufirmadele töötanud 10 aastat, seega tean, kus see toit on olnud ja kuhu läheb ning kaua kulub aega, et see jõuaks lennukisse,” ütles Ramsay väljaandele Refinery29. “Seepärast pole mingit kuradi võimalust, et ma lennukis sööksin.”

Lennufirmad ei soovinud toidu sisaldust avaldada

Toiduterapeut Karen Alexander võttis ühendust kümne suurema Euroopa lennufirmaga ja püüdis teada saada, kui tervislik on lennukipardal pakutav toit. Tema palvet kas ignoreeriti või keelduti vastamast, kirjutas Telegraph.

Euroopa Liidu nõuete kohaselt peaksid lennufirmad eelmise aasta detsembrist näitama, milline on lennukitoidu soola-, rasva- ja suhkru- ning muude ainete sisaldus. Karen Alexander palus seda infot neilt eelmise aasta septembris enne nõuete kehtimahakkamist, aga ei saanud.

Alexanderi sõnul on see neile reisijatele, kes soovivad toituda tervislikult ka reisi ajal, probleemiks, kui nad ei tea, mida neile pakutakse.

Teine toitumisspetsialist Sonia Pombo märkis, et inimesed söövad niigi palju suhkrut ja soola ning see on skandaalne, et lennufirmad pakuvad ebatervislikku toitu ja jagavad toidu sisalduse kohta minimaalset teavet.

Jaga seda postitust

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata. Nõutud väljade juures on märge *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Vasta: *

Kaotatud salasõna

Registreeri